Contest Submission

Die rote Bank.

Total Votes: 18

Type of Work: Urban Design

After considering the needs stated by the citizens, we felt what Place des Alliés needs is a pragmatic yet bold aesthetic transformation.

We propose to completely break up the structure of the place with a bench shaped in a curved line, dividing the square into new zones. Creating the feeling of a more secluded area in the inner circle, it could be the ideal spot for friends and families to come together, a neighbourhood exchange or even small events as a little talk or presentation. The open outer rim invites everyone passing by for a short rest, to enjoy the sun or a book.

Besides its pragmatic use, the bench will upgrade Place des Alliés through its unusual, sculptural design and strong colour. Adding to its functionality, it is possible to integrate the objects desired in the workshop results (ashtrays, trash cans) into the design of the bench, having them blend in with the shape of it.

Estimated time: permanent installation; 6 week planning and construction period
Estimated cost: 15000

No post found!

Share this Page

2 Responses

  1. Interesting bench and a great colour! Which materials are you going to use to build it?

  2. Hi Kat, happy you like it!
    We are thinking of a concrete shell (it wouldn’t be massive all the way), to make it durable, low maintenance and stay within the budget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Contest Briefing
Place des Alliés is a main square located in the Fousbann area of the City of Differdange. This area is marked by the big industrial site of the AlcelorMittal (former ARBED / HADIR) – a historically important center of steel production that is less than 300m away from Place des Alliés. A part of the industrial site had been recently reconverted to the 1535 Creative Hub (200m direct walking way from the square), hosting around 300 creatives. Although the hub is significant for the changing city identity, it is seen by residents as quite isolated and closed to the public....
Related Space

Place des Alliés